Ecologisch verantwoord

Milieuvriendelijke uitvaartkisten en uitvaartmanden zijn gemaakt van biologisch afbreekbare en hernieuwbare materialen, zoals populieren hout, bamboe en wilg. Maar een eco uitvaart stopt daar niet. Duurzaam is geen tijdelijke trend meer.

Een duurzaam leven en een duurzame uitvaart

Van een eco kist tot het werkproces en de wagens

Door materialen te gebruiken die groeien en zichzelf vernieuwen, blijft er een kleinere ecologische voetafdruk achter.

Als u om het milieu geeft en altijd van duurzame producten heeft gehouden die u nauw aan het hart liggen, dan kunt u kiezen voor een eco uitvaart. 

Tip 1: Een eco uitvaartkist

Een houten uitvaartkist is geen wettelijke vereiste, een kartonnen uitvaartkist of draagbaar gemaakt van ander materiaal is ook mogelijk, zolang deze voor de crematie LVC goedgekeurd is. Er zijn tegenwoordig ook alternatieven zoals uitvaartmanden en eco uitvaartkisten gemaakt van stof.

binnenkant van een uitvaartkist

Tip 2: Binnenkant van de kist

Ook wat er in de kist mee gaat heeft invloed op de natuur. Zo kunt u uw dierbare duurzame kleding laten dragen, denk daarbij aan kleding van linnen, wol of hennep. Vaak worden er door nabestaanden dingen toegevoegd aan de kist, zoals brillen en sieraden. Bij een crematie is dat niet toegestaan en bij een begrafenis kunt u zichzelf afvragen of het niet beter was geweest om de sieraden te houden of om te vormen tot nieuwe sieraden en de bril(len) te doneren aan een goed doel. Zo kan alles hergebruikt worden.

uitvaartwade in het blauw - kan gebruikt worden in combinatie met een opbaarbed of opbaarplank

Tip 3: Gebruik een uitvaartwade en / of opbaarplank

Zodra iemand wordt gecremeerd of begraven, dient het lichaam te zijn toegedekt. Vanuit traditioneel oogpunt gebruiken we bijna allemaal uitvaartkisten, terwijl er tegenwoordig tal van goede andere alternatieven zijn. Zo is het gebruik van een uitvaartwade, eventueel in combinatie met een opbaarplank of opbaarbed gewoon toegestaan. Vaak zijn de uitvaartwades gemaakt van natuurlijke materialen zoals zijde, hennep, bamboe, katoen of linnen. De opbaarplanken of opbaarbedden zijn doorgaans uitsluitend van natuurlijke materialen gemaakt.

Tip 4: Naakt in de uitvaartkist

Waar vroeger de overledene bijna altijd in een net (driedelig) pak werd gehesen, komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat de overledene zonder kleding in de uitvaartkist wordt gelegd. Dit gebeurt doorgaans wanneer de overledene dit zelf heeft aangegeven. Men maakt dan ook vaak gebruik van de Mondo uitvaartkisten, die zijn verkrijgbaar met rugligging en zijligging (foetushouding).

uitvaart carpool of samen in een personenbus

Tip 5: Gezamenlijk naar de uitvaart rijden

Vaak bestaat de rouwstoet uit een rouwauto / staatsiewagen, gevolgd door een lange rij personenauto's. Afgezien van de torenhoge brandstofprijzen is het ook niet meer van deze tijd om met 50 of 100 auto's afscheid te gaan nemen. Deze "optocht" is verantwoordelijk voor ruim de helft van de complete uitstoot van een uitvaart, terwijl u ook gewoon kunt carpoolen of samen een bus kunt huren. Dit geeft u bovendien de mogelijkheid om met andere nabestaanden herinneringen op te halen.

bloemen op de uitvaart

Tip 6: Bloemen op de uitvaart

Wist u dat u naast de traditionele bloemstukken ook gewoon één bloem mee kunt nemen, of bloemen uit uw eigen tuin? U kunt er ook voor kiezen om bloemen uit de tuin van de overledene door de bloemist te laten verwerken tot één prachtig boeket. Vaak is minder juist meer en maakt dit de uitvaart een stuk persoonlijker.

Catering bij een uitvaart met lokale producten

Tip 7: Catering met lokale producten

Bij bijna elke condoleance is er sprake van catering. Vaak kunt u kiezen uit tal van opties. De meeste producten komen echter uit het buitenland. Die worden vervolgens per boot, vrachtwagen of vliegtuig naar Nederland geÏmporteerd. Wilt u de catering eveneens duurzaam laten verlopen, dan kunt u bij de meeste uitvaartcentra voor lokale producten kiezen.

begraven in de natuur is duurzaam

Tip 8: Begraven in de natuur

In Nederland treft u steeds vaker natuurbegraafplaatsen aan. Deze begraafplaatsen bevinden zich in de natuur en het graf gaat na verloop van tijd op in de natuur. Een graf is eeuwigdurend en is een bijzondere manier om het lichaam terug te geven aan de natuur. Afhankelijk van de eisen van de gemeente en begraafplaats wordt het graf met of zonder grafsteen uitgevoerd. Hiervoor dient u contact op te nemen met de begraafplaats.

Populaire eco uitvaartmanden

Winkelwagen
Scroll naar boven