Kist, mand of opbaarplank?

Tegenwoordig gaat men verder dan een zwart of wit gelakte uitvaartkist, er zijn alternatieven. Zo kunt u ook kiezen voor een uitvaartmand of een opbaarplank met uitvaartwade.

Uitvaartkist, uitvaartmand of opbaarplank

Elke uitvaart uniek

Wanneer een familielid plotseling overlijdt, dient u heel snel een aantal zaken te regelen. Naast alle zaken rondom de uitvaart dient u ook een keuze te maken; een uitvaartkist, uitvaartmand of opbaarplank. 

Welke kosten zijn daar echter aan verbonden? Wat voor soorten zijn er en van wat voor soort materiaal zijn ze gemaakt? Dekt de verzekering dit? Lees alles wat u hierover wilt weten.

Snelle levering

Wij kunnen in Nederland en Nederlandstalig België doorgaans binnen zes uur leveren.

100% veilig betalen

U kunt bij ons veilig betalen dankzij SSL en hoge encryptie van uw data.

Support 24/7

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar, in geval van spoed kunt u ons eveneens bellen.

Soorten uitvaartkisten - uitvaartmanden en opbaarplanken

Welke soorten uitvaartkisten zijn er allemaal?

Uitvaartkisten zijn er in vele soorten, materialen en maten. De meeste kisten zijn gemaakt van hout. Dit is standaard. U kunt echter ook kiezen voor een uitvaartmand of opbaarplank. Uitvaartmanden zijn doorgaans gemaakt van riet en opbaarplanken van hout. De kosten voor een kist, mand of opbaarplank zijn mede afhankelijk van het materiaal dat u kiest. Dit hangt weer af van de keuze voor crematie of begrafenis.

Kosten van een kist, mand en opbaarplank

De prijzen van een kist of mand fluctueren sterk. Zo heeft u al een basis uitvaartkist vanaf 200 euro. Dit is een eenvoudige houten kist zonder extra functies. De uitvaartmanden en opbaarplanken zijn doorgaans duurder, dit omdat er meer handwerk zit in de manden en opbaarplanken. De prijzen van uitvaartkisten lopen uiteen van 200 euro voor een eenvoudige kist tot 3500 euro voor een Amerikaanse uitvaartkist.

Kist, mand of opbaarplank voor een begrafenis

Wanneer uw dierbare wordt begraven, dan heeft u een ruime keuze uit diverse materiaalsoorten. Tegenwoordig kunt u ook duurzame uitvaartkisten kopen, gemaakt van wilgentenen, riet, karton of bamboe. Populier, naaldhout, eiken, beuk en wilgentwijgen zijn andere houtsoorten die gebruikt kunnen worden voor een uitvaartkist voor een begrafenis. Let daarbij wel op de kleur, de houtsoort heeft namelijk invloed op de kleur van een kist. Zo is een kist van eikenhout donkerder van kleur, terwijl een kist van populierenhout weer lichter is.

Kist, mand of opbaarplank voor een crematie

Het mag als logisch worden beschouwd dat bij het cremeren van een overledene een crematie zonder kist milieuvriendelijker is. Het tegenovergestelde is waar. Zonder kist heeft een crematieoven meer brandstof nodig voor de verbranding. Willen we duurzaam cremeren, dan is het verstandig om te kiezen voor een uitvaartkist gemaakt van hout. Dit zorgt ervoor dat er minder gas wordt verbruikt bij het verbrandingsproces. Het houtsoort heeft geen invloed op de kleur of duurzaamheid, het grote verschil zit voornamelijk in de verbrandingstijd van de oven.

uitvaartkist wordt met paard en wagen vervoert
Uitvaartkist in een crematorium opgesteld
eco uitvaartkist in de natuur
Winkelwagen
Scroll naar boven